Как хората се самозаблуждават, изграждайки надценена представа на себе си

Надценяването на макрониво често се е оказвало фатално в човешката история. Дори и в индивидуален план обаче то може да ни създаде немалко главоболия. Себеутвърждаване, излязло извън релси и водещо до мегаломания, е крайна мярка, наистина, но трябва да признаем, че както аз, така и вие сигурно сте преживявали някой и друг лек импулс на излишно и не съвсем оправдано величаене на самите себе си.
По този повод ви представяме акценти от книгата „Ти не си толкова умен” (You Are Not So Smart) на Дейвид Макрейни – журналист, интересуващ се от психология.img_67209_429376_l

В нея той не се опитва да е черноглед унизител на човешкото самолюбие, а просто да напомни, че всъщност понякога се оказваме не толкова възвишени и сложни, за колкото се имаме.
Макрейни представя 21 неистини, чрез които хората се самозаблуждават, изграждайки леко надценена версия на себе си в своите собствени очи. Ето ги и тях:
1. Разбиването на стените от прецизност, мъдрост и величавост, които сте си изградили сами за себе си, започва с това, че вие никога (ама наистина никога) не бихте се присъединили към някакъв култ. Всъщност, различни анализи и изследвания, на които МакРейни се позовава, посочват, че членовете на сектите и култовете не са лабилни. По-скоро са любопитни и желаят някаква по-особена тръпка в живота си, както и са подвластни на харизматичната личност, която представлява лидера на култа.
2. Твърде често всъщност не сте и честни със самите себе си. Истината е, че нерядко си изграждаме напълно измислени сценарии, за да оправдаем свои действия – като например това да платим повече за някаква стока. По силата на едно изследване, психолозите нареждат идентични найлонови чорапи и изискват от участниците да изберат този чифт, който смятат за най-качествен. Четирима от тях избират чифта, намиращ се най-вдясно, най-вече защото са си изградили някаква схема на възприятие относно позиционирането.
3. Инстинктът за оцеляване далеч не ви е толкова присъщ, колкото си мислите. Всъщност, по-вероятно е да станете крайно спокоен посред „буря“, която се вихри около вас, и да изградите мислене, че всичко е наред. През 1999 година гражданите на Оклахома са получили предупреждение 13 минути преди торнадо да се развихри из щата, и въпреки това повечето от тях не са предприели каквито и да е мерки.
4. Наистина не сте толкова умни, за колкото се мислите. В общия случай хората са доста зле с преценяването на уменията си относно задачите, които са им възложени. Рейни казва, че именно затова анонимните потребители в интернет водят ожесточени дебати относно глобалното затопляне – а не специалистите по темата. Колкото по-малко знаете, толкова повече всъщност си мислите, че знаете.
5. Не сте и толкова логични, всъщност. По-голямата част от хората действат необмислено, несъзнателно и импулсивно. Кликни ТУК
6. Медиите не ви правят по-умни. В интерес на истината е по-вероятно да приемете, че нещо съществува и е вярно от начина, по който е представено само в едно издание. Твърде често хората дори не проверяват друг източник, а приемат наготово информацията. Ако пък не са чували нищо относно даден факт, просто вярват, че той не съществува.
7. Отлагането на ангажименти не ви прави мързеливи. Отлагате не за друго, ами защото поначало у нас е вграден поривът да се подчиняваме на импулси. Мозъците ни са еволюирали така, че живеят в настоящето, вместо в бъдещето, защото древните хора не е трябвало да мислят за пенсионирането си, а само за това какво ще ядат в съответния ден.
8. „Конспирация“ е мръсна дума за прекалено много хора, не на „ти“ с фанатичните вярвания в някакъв таен план за завладяване на света например. Когато не може да си обясните нещо обаче, вие твърде често не се фокусирате на частта от него, която може да бъде научно или практически доказана. Вместо това залагате на странни, абстрактни и понякога – налудничави обяснения, които доста се доближават точно до това, което ви се струва „конспиративно“.
9. “Не заслужавате успеха си”, малко фаталистично казва Мак Рейни. Истината е, че малко от богаташите са си го заслужили, а психиката на хората е такава, че те прикачват „благородни“ характеристики към заможните индивиди.
10. Алтруизмът не ви е заложен. Без наличието на регулация, мързеливците и измамниците биха сринали света. Биологично ни е вродено да се грижим първо за себе си и да заграбваме все повече и повече, дори да не ни е напълно нужно това. Затова алтруистичните системи са по-скоро плод на идеалистически мисли и възприятия.
11. „Стига си генерализирал“ сигурно е петата по употреба фраза в света (или поне влиза в почетния топ 10). Същевременно обаче хората имат склонност да генерализират и да се уповават на неясни и недефинирани изказвания – особено ако обобщенията изграждат един техен позитивен облик. Това важи особено много за хороскопите като феномен.
12. Организирането в групи няма да ви помогне да вземете по-качествено решение. Интересният феномен при колаборацията между хора е, че те ще омекотяват мненията и идеите си, за да избегнат конфронтация. Това влияе на решенията и тяхната реална стойност.
13. Шеговитата закачка на Макрейни е, че по-голямата част от мъжете не са много по-различни от фанатичните любители на силиконовите кукли Real Doll например. Позовавайки се на психолога Дейвид Бъс, МакРейни посочва, че мъжете изпитват влечение към женски силует, дори той да е на силиконова или пластмасова кукла. Случаят с любителите на Real Doll е просто потвърждение на това.
14. Не познавате и толкова много хора, колкото си мислите, че познавате. Статистически погледнато, може да поддържате отношения с максимум 150 души. Изследване сочи, че повечето хора с повече от 1000 души налични в приятелската си листа във Facebook, не са знаели подробности и някаква информация относно повече от 800 от тях. Нещо повече – относно голяма част от тях те дори не са имали базисна идея кои са и откъде ги познават.
15. Всички сме част от вечната машина на консуматорството. Както консуматорството, така и капитализмът, не се движат от „зли корпорации“ и света на маркетинга, а от самите вас. Вие желаете да сте по-добри от околните, да имате по-хубавите дрехи, по-нов компютър и какво ли не друго.
16. Всички смятат, че хората, които са на противоположно мнение на тяхното, са „заблудени“ и се възприемат като доста по-трудни за уверяване и убеждаване, отколкото реално са. Макрейни цитира изследване, което посочва, че хората четат 40% повече, ако се съгласяват с дадена изложена позиция.
17. Изливането на яда ви не ви помага – напротив, прави ви по-агресивни и ви разсейва от делата пред вас. Според проучване, хората, които са възприели политика на спокойно отношение и битуване, вместо млатене на боксова круша например, остават доста по-спокойни и удовлетворени, както и уравновесени в крайна сметка.
18. Конформизмът ви е вграден. Единственото, което е нужно, е добре изграден авторитет и социален натиск.
19. Да смятате, че другите знаят какво ви е, също е доста силно надценяване. Истината е, че понякога не давате достатъчно ясни сигнали, пък и хората имат навика да гледат само себе си и да не забелязват по-слабите сигнали.
20. Невинаги хората се насочват към успех. Мозъкът ви създава условия, които включват сценария за провал, за да защитят вашето его. Така се изгражда механизъм, гарантиращ фокусирането ви в дадена дейност и предпазването от силно разочарование.
21. Грешната преценка за другите е може би едно от най-често срещаните неща. Като цяло хората твърде често изпитват предразсъдъци спрямо тези, които не са близки до даден стереотип, който е харесван от тях. Колкото по-далеч е даден човек от тези рамки, толкова повече предразсъдъци, и то често неоправдани, изпитват хората към него. Лошото е, че началното впечатление доста трудно се премахва.
Харесва ли ти статията? Тогава кликни ТУК и виж страницата във Facebook, където можеш да следите всичко интересно

Bookmark the permalink.

Comments are closed