НАПЪЛНО РЕАЛНАТА ИСТОРИЯ НА ЕДИН УСПЯЛ ЧОВЕК И НЕГОВИТЕ СЪВЕТИ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ЩАСТИЕТО

   Ще ви разкажа за живота на Дейл Карнеги и пътят му към успеха.
Предлагам ви и няколко негови цитата, които да ви помагат във вашето пътуване към щастието.

   Дейл Брекенридж Карнеги е американски писател и лектор, създател на известни курсове за личностно развитие, умението да се привличат клиенти, корпоративен тренинг, публично говорене и междуличностни умения

office11

  Карнеги е роден е в бедно фермерско семейство. Баща му не е бил в състояние да плаща за пансиона на сина си в колежа, затова Дейл ежедневно преминавал на кон 6 км път дотам и обратно. Той не участвал в много мероприятия на колежа, тъй като нямал време, нито подходящи дрехи – имал имал само един хубав костюм. Дейл се опитал да влезе във футбония отбор, но треньорът не го приел поради слабото му телосложение. В този период у Дейл Карнеги започнал да се развива комплекс за малоценност, който би могъл да попречи на проявяването на истинските му способности. Майка му, разбирайки това го посъветвала да вземе участие в дискусионния кръжок, считайки че опитът за изказване в този кръжок може да създаде увереност у него и да получи признание от страна на другите, от което той така се нуждаел. Той послушал майка си и след няколко опита бил приет. Това събитие се оказало повратен момент в неговия живот. Не минала година и той започнал да побеждава в конкурси по ораторско изкуство. Когато станал студент в последния курс, Дейл завоювал всички награди за публично говорене.

    При завършването на колежа Карнеги получил примамливо предложение за работа в областта на търговията. Той го приел и скоро постигнал значителни успехи в това поприще. Обаче, въпреки своята растяща репутация на преуспяващ търговец, скоро напуснал търговската дейност. Решил, че трябва да провери на практика своите мисли за това, че владението на ораторското изкуство може да ти донесе много успехи в материален и личен план. Работи известно време и като актьор в Ню Йорк, преди да започне да преподава ораторско изкуство към Младежката християнска организация. Курсовете му са едни от най – посещаваните, залите са все по-препълнени, а броят на последователите му расте.
    За да си облекчи преподавателската работа Карнеги обобщава идеите си в брошурата: практически курс за бизнесмени“ 1926. Участва в лекционно турне из страната заедно с колегата си Лоуел Томас

1. Ако искате да намерите щастието, престанете да мислите за благодарността и неблагодарността, и се предайте на вътрешната радост, която ни носи самото отдаване2. Никога не се опитвайте да си разчиствате сметките с враговете, защото по този начин ще нанесете на себе си много повече щети, отколкото на тях.
 
3. Постъпвайте като генерал Айзенхауер: никога не отделяйте и минута в мислите си за хора, които са ви неприятни.
 
4. Не критикувайте, не осъждайте, не се оплаквайте.
 
5. Помнете, че събеседникът ви може изобщо да не е прав. Но той не мисли така. Не го съдете.
 
6. Учете се да се поставяте на мястото на човека срещу вас и да разбирате от какво точно се нуждае той, а не вие. Светът е зад този, който успее да го направи.
 
7. Ако някой се опитва да те употреби за своите цели, зачеркни го от списъка с познатите си.
 
8. Ако съдбата ти поднесе лимон, направи си от него лимонада.
 
9. Бъдете заети. Това е най-евтиното лекарство на земята — и едно от най-ефективните.
 

10. Дръж се като че ли наистина си щастлив и наистина ще намериш щастието

Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *