СЪВЕТИТЕ НА ЕДИН МИЛИАРДЕР

Той е 5-ият най-богат човек в Русия и 50-ият най-богат в света, а Forbes оценява богатството му  на 10 млрд. долара . Когато успешни и реализирани хора споделят своите виждания за живота, винаги е полезно да се вслушаме в тях. Това са съветите на добре известния милиардер, успешен бизнесмен, човек дал повече от 310 млн. долара за благотворителност, политик и баща на седем деца – Роман Абрамович.

 z

 1. Много от проблемите идват от ума. Те не са в резултат на събитие, провал, или действията на другите. Те възникват заради нашите лоши умствени навици. Отървете се от 10 ваши лоши навика, и веднага ще се избавите от много проблеми, причинени от всеки един от тях.

 

 1. Не правете прибързани заключения. Този навик може да направи труден живота на всеки човек по два начина. На първо място, ние вярваме, че знаем какво ще се случи, поради което насочваме своето внимание и започваме да действаме въз основа на това предположение.Но хората обикновено не са гадатели. И затова повечето от техните предположения са грешни, а от там – и техните действия са погрешни. Вторият аспект на този навик – ние много често предполагаме неща за хората около нас и като че ли знаем защо те правят това, което правят, или защо мислят по определен начин. Отново фундаментално погрешно поведение. Тази глупост е в състояние да разруши взаимоотношенията като никой друг.

 

 1. Не драматизирайте. Много хора имат способността да увеличават до огромни размери своите  малки неуспехи и реагират като че ли е станала смъртоносна катастрофа. Навикът да правиш от мухата слон създава усещането за опасност, която или не съществува или е толкова малка, че обикновено е излишно да се притесняваш. Защо го правят? Кой знае? Може би, за да изглеждат и да се чувстват важни. Във всеки случай, това е колкото глупаво,  толкова  и пагубно.

 

 1. Не се измисляй правила. Огромна част от всичко това „трябва“ и „длъжен си“, с които сте свикнали са вероятно безполезни. Всичко, което те ви дават, е нервност и чувство за вина. За какво? Тези въображаеми правила карат мозъка ви да изработва ненужни пречки. И когато вие се опитате да прехвърлите тези „правила“ на някой друг, бързо се превръщате в досаден и самоуверен фанатик.

 

 1. Избягвайте стереотипи и етикети. Думите, които използвате, могат да бъдат заместени от други. Езикът на негативизма и критиката поражда същото мислене. Опитвайки се да се натъпчете нещата в определени категории, вие вече не виждате истинското им значение, а това ограничава мисленето до абсолютно безполезно. Погледнете нанякъде без да слагате етикети, разширявайте съзнанието си, наблюдавайте без предразсъдъци и ще бъдете изумени от това, което виждате.

 1. Не бъдете перфекционист. Животът не е само на „черно или бяло“ или „всичко или нищо“. В повечето случаи, „достатъчно“ означава просто достатъчно. Ако търсите перфектната за вас работа, най-вероятно никога няма да я намерите. В същото време всички останали работи ще ви изглеждат по-лоши отколкото са в действителност. Ако търсите идеалните отношения, вероятно ще прекарате живота си в самота. Перфекционизмът е като психично заболяване, което не ви дава възможност да се радвате на живота, и всеки път ще ви изпраща да търсите онова, което не е всъщност такова.

 

 1. Не обобщавайте. Едно или две поражения – не са признак на срив. Случайният триумф няма да ви превърне в гений. Едно събитие – добро или лошо – или дори две или три събития, не винаги са знак за продължителна тенденция. Като правило, нещата са такива, каквито са, и нищо повече.

 

 1. Не вземайте присърце нещата. Повечето хора, дори и вашите приятели и колеги, не говорят, не мислят и не ги е грижа за вас в 99% от времето си. Хората в организацията ви, или дори, живеещи в района, най-вероятно никога не са чували за нас. И в действителност, те не искат да чуят. Възходите и паденията в живота, любовта и безразличието на другите хора нямат връзка с вас. Но ако някой се преструва, че му пука за вас, то това в един момент ще ви накара да се чувствате по-нещастни, отколкото трябва.

 

 1. Не вярвайте на емоциите. Какво чувствате, не винаги е най-добрият показател за това, което наистина се случва. Само защото сте се почувствали по определен начин, не означава, че това е вярно. Понякога емоциите могат да са провокирани от умора, глад, раздразнение, или просто от настинка. Независимо как се чувствате добре или зле – бъдещето няма да се промени. Чувствата може да са истински за вас, но те не са истина.

 

 1. Не се подавайте на апатия. Тренирайте, за да бъдете оптимист. Ако очаквате лоши неща в живота и на работното място, със сигурност ще ги намерите. Негативното отношение – означава да гледате на света през деформирани мръсни очила. Вие ще забележите, само недостатъците, без да обърнете внимание на нищо друго. Това е просто невероятно – как човек може да види това, което го няма, или само дори да започне да го търси. И, естествено, ако започнете да се оглеждате за положителните неща –ще откриете и тях със сигурност.

 

 1. Не живейте в миналото. Този съвет е най-важният от всички. Спрете да живеете в своето минало. Повечето разочарования, мизерия, отчаяние и гняв в този свят идва от хора, които живеят с миналите си проблеми или обиди. Колкото повече ги държите и превъртате в ума си, толкова по-лошо ще се чувствате и по-грозен ще ви изглежда света. Не се вторачвайте в нещастията. Забравете за живота в минало време. Ако направете това,  никой няма да може да ви нарани.

Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *