НАЙ-ВПЕЧАТЛЯВАЩИТЕ ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ЕКСПЕРИМЕНТИ ПРАВЕНИ В ИСТОРИЯТА

 Най-известните психологически експеримента в историята, тази дава доказателство, че човешката природа, въпреки всичко се стреми и нуждае само от едно!
Нуждаем се само от едно нещо, за да бъдем щастливи
185
Изследване на Харвард, със 75 годишна продължителност – едно от най-дългите изследвания провеждани някога, проследява живота на 268 свои студенти (1938-1940 ) от мъжки пол (които в момента са в своята 90+ годишна възраст), регулярно събирайки данни от техния живот през всичките 75 години. Универсалното заключение? Любовта е това, което наистина има значение, поне доколкото се отнася до дългогодишното щастие и задоволителния живот.
Научният ръководител на изследването – психиатърът Джордж Вайлант прави обобщителен коментар за The Huffington Post, че основите на щастието са две: „Едната е любов. Другата е да намериш начин да живееш живота си, без да отблъскваш любовта.“ Пример: един от доброволците започнал участието си в изследването с най-ниската прогноза за бъдеща стабилност в живота – бил предприемал опит за самоубийство. Но, в края на живота си, той е един от най-щастливите в изследването. Защо? Джордж Вайлант обяснява, че „той прекарал живота си в търсене на любов.“
Ние се стремим към груповата лоялност и лесно изпадаме в между групови конфликти
Долният класически социално-психологически експеримент от 1950 дава светлина върху вероятните психологически основи на това защо социалните групи и отделните държави изпадат в конфликти помежду си – и как могат да бъдат научени да бъдат отново кооперативни.
Музафер Шериф – ръководител на експеримента – взима 2 групи, състоящи се от 11 годишни момчета, със себе си в Cave State Park, Оклахома на „летен лагер“. Двете групи ( с имена „Орлите“ и „Гърмящите змии“) прекарват две седмици по отделно, сплотявайки и забавлявайки се, без да подозират за съществуването на другата група. Когато събрали двете групи, момчетата започнали да сипят обиди помежду си, да се състезават за всевъзможни неща, което предизвикало още конфликти – и двете групи отказали да се хранят заедно.
Във втората фаза на изследването, Шериф опитал всевъзможни по-малки експерименти, които да съберат момчетата отново заедно, но било безрезултатно. Но, когато им съставил задачата те сами да решат този проблем заедно и успяват
Bookmark the permalink.

Comments are closed