СИМПТОМИ ПОКАЗВАЩИ ПРЕКОМЕРНИ НИВА НА СТРЕС

Около 75% от всички физически заболявания са свързани със стреса. Съществува, обаче негативен и позитивен стрес.

stress

Съществуват някои групи хора, които се смятат за рискови по отношение на стреса.
Първата група са работохолиците, твърде амбициозните хора, които имат склонност да подценяват симптомите на стреса.
Втората група са свръхчувствителните хора, които са лесно раними, но не обичат да споделят проблемите си.
Семейно обременените хора са следващата група, изложена на влиянието на стреса. Хората с негативно мислене и стресогенните събития като уволнение, криза, развод и различни нещастия също са рискови по отношение на стрес.

Стрес в психологията се нарича състояние на силно нервно напрежение, предизвикано от отрицателно физическо или емоционално въздействие, като най-вече това се отнася до високите нива на стрес, които могат да имат негативен ефект върху физиката, емоциите и умствената концентрация, По-ниските нива могат да бъдат фактори на адаптация и справяне Стресът се определя като неспецифична реакция на тялото на всяко поставено пред него изискване за преустройство или приспособяване

  • Негативният стрес или наричан още дистрес –вреден стрес включва всички видове дразнители, които могат да бъдат оценени като неприятни, нарушаващи спокойствието и дори живота на човека. Повечето фактори на стреса (стресори) са такива.
  • Положителният стрес може да се провокира от общуване (минало, моментно или предстоящо), от извършване на дейност под натиска на поставен краен срок, от очакване или предприемане на екстремно изживяване и други

Когато сте изложени на по-високи нива на стрес тялото реагира. Вижте дали сте подложени на прекомерен стрес и дали е време да вземете мерки

Разстройство в краткосрочната памет
Ако забравяте лесно, трудно се концентрирате или не можете да вземате решения, това може да се дължи именно на прекомерния стрес. Или пък просто ви липсва увереност? Дори и да е така, нищо няма да ви навреди да се откъснете за 10 минути от напрегнатото всекидневие с чаша горещ чай в ръка.

Прозявки и въздишки
Ако постоянно се прозявате, а не се чувствате сънени, причината за това може да се крие в т.нар. повърхностно дишане, причинено от стрес. В такъв случай човек се прозява, за да успее да навакса недостига на кислород в тялото. Ако е подозирате, че става дума за такова състояние, починете за кратко и многократно поемайте дълбоко въздух.

Хормони
Стресът е жизнено важен елемент от еволюцията на човека, тъй като стимулацията на хормона адреналин е помагал на предците ни за оцеляването и набавянето на храна. За съжаление обаче прекомерният стрес стимулира и секрецията на хормони, наречени катехоламини, които участват в процесите на кръвосъсирване. по този начин хроничният стрес се явява една от причините за сърдечен удар или криза

Изпотяване
Друго последствие от породения от стрес хормонален дисбаланс е изпотяването, особено под мишниците. Там потта е с по-различна консистенция от други части на тялото и с по-силна миризма. Решението: Поддържайте добра хигиена, използвайте рол-он и се научете да се справяте със стреса.

Злоупотреба със стимуланти
Много хора използват стимуланти като тютюна, кофеина и особено алкохол, за да се справят със стреса. Търсеният чрез тях ефект обаче е илюзорен. Никотинът е доказано вреден за здравето изобщо, а проблемът в случая с алкохола и кофеина се състои в това, че те могат да понижат рязкокръвната захар, което също може да причини стрес на тялото. Решението: Ограничете консумацията на кафе и всички съдържащи кофеин напитки, най-добре спрете цигарите (поне ги намалете, за да намалее и стресът). Ако искате да сте в кондиция в следобедните часове, избягвайте алкохола през обедната почивка. Пийте вода равномерно през целия ден.

Сухота в устата
Сухата уста е причинена от понижение на количеството слюнка в устната кухина. Това може да доведе и до лош дъх, халитоза и проблеми със зъбите. Пийте вода по-често и се грижете за зъбите си: редовно ги мийте и ги почиствайте с конец след хранене.

Болка в мускулите
Когато човек е под стрес, мускулите му се свиват (усещането е за разтегляне!). Това състояние е особено характерно за мускулите на гърба, докато тези на кръста често изпадат в болезнени спазми. В такива случаи опитайте следното: поставете ръката си на другото рамо, опипайте с пръсти, потърсете за напрегнати точки и внимателно масажирайте. Вземете топъл душ (още по-добре вана с ароматни масла).

Газове
Честото отделяне на газове със сигурност причинява неудобство. Въпреки че по-често е резултат от грешка в диетата, то може да се дължи и на прекомерния стрес във всекидневието. Газовете, болезнените спазми, стомашните киселини и диарията са симптоми на синдрома на дразнимото черво, който обичайно се отключва именно от стрес. Затова ограничете кофеина, алкохола и газираните напитки. Избягвайте да дъвчете дъвка и не пийте нищо през сламка.

39098337de3c162a1ec0f52c8ba9ce5c

Пърхот
Продължителният стрес отслабва имунната система. Една от проявите на слабия имунитет е и появата на пърхот, защото гъбичкити, които го причиняват намират благоприятна среда за развитие. За да се справите с този проблем: След къпане винаги изсушавайте косата си с кърпа вместо със сешоар (освен косата сешоарът има свойството да изсушава и скалпа, което задълбочава проблема). Внимавайте също с някои противопърхотни шампоани, които са твърде агресивни към кожата на главата и могат да я изсушат. Редувайте своя шампоан с бебешки или ползвайте смес от двата.

Неспокойни крака
Тъй като прекомерният стрес води до дисбаланс на някои електролити в тялото, може да установите, че изпитвате тежест в краката (дори и без да сте ги натоварвали) или пък че имате спазми в долните крайници (най-често през нощта). За да превъзмогнете това състояние, пийте по-често вода и след консултация с лекаря си вземайте магнезий като хранителна добавка.

Настинка
Отслабеният в резултат на стреса имунитет ни прави и по-податливи на настинки и грип. Други признаци на понижения имунитет могат да включват появата на акне, псориазис, брадавици и други кожни проблеми. Най-ефективният начин да се предпазим е като спортуваме и се движим повече – основно аеробни упражнения. Добрата форма и фигура създават и самочувствие, т.е. допринасят също за понижаване на на стреса. Естествено, както с всичко останало, така и със спорта не бива да се прекалява.

Напълняване
Под действието на стресовия хормон кортизол тялото започва да натрупва мазнини, особено в областта на корема. Освен това прекомерният стрес кара повечето хора да преяждат с любимите си, но вредни храни

Хроничният стрес може да доведе до редица неразположения и здравословни проблеми. Сред най-често срещаните заболявания, за чието възникване водеща роля играе стресът са:

Хипертония – това е заболяване, което в последните години засяга все повече млади хора. Причините за хипертонията са начинът на живот и постоянното излагане на стресови ситуации. Когато човек се ядоса за нещо адреналинът се покачва, а енергийният потенциал на клетките се мобилизира.

Когато състоянието отмине, балансът в организма трябва да се нормализира. Когато човек е под стрес този баланс не се осъществява и човек системно започва да поддържа високо кръвно налягане.

Диабет – наследствените фактори и начинът на живот са основни причини за развитието на диабет. При съвременните условия на живот, основната причина за развитие на диабет е стресът. След преживян стрес и редица негативни емоции, кръвната захар се покачва силно и това може да доведе до диабет.

Болки в гърба и ставни проблеми – учените са убедени, че стресът е основната причина за тези болежки. В редица случаи пациентите обикалят месеци наред ортопеди, без да подозират, че става дума за стрес.

Сексуални смущения – стресът влияе негативно върху ерекцията на много мъже. Това е безспорен факт, който се обяснява със влиянието на стреса върху притока на кръв към половите органи и оттам липса на сексуална възбуда. Този проблем е по-виден при мъжете, но засяга еднакво и двата пола.
Причини за стрес

В резултат на продължителен стрес цикълът и съответно овулацията на много жени стават нередовни. Стресът може да доведе до проблеми с бременността след успешното забременяване.

Стомашни проблеми – стресът неминуемо влияе върху състоянието на стомаха, причинявайки различни проблеми като нередовен стомах, гастрит, язва. Симптомите на тези заболявания се обострят по време на стрес.
Симптоми при стрес

Психологичните симптоми на стрес се изразяват в разсеяност, раздразнителност и слаба концентрация, гняв, песимизъм, плачливост, променливо настроение. Чисто физическите симптоми на стреса са изтръпване, болки в корема, болки в гърдите, чувство за постоянна умора, замайване, световъртеж.

Поведенческите прояви на стрес са злоупотребата с алкохол, цигари и храни, търсене на сигурност и всяческо избягване на проблемите.
Диагностициране на стрес

Както стана ясно, хроничният стрес е опасно състояние, което може да доведе до редица проблеми и заболявания. Затова диагностицирането на състоянието е важна предпоставка за предпазване от по-сериозни проблеми и възстановяването на нормалния начин на живот.
Лечение на стрес

Тъй като сам по себе си стресът не е заболяване, а емоционално състояние, не съществува точно определено лечение, което може да се справи с него. Едни от най-важните стъпки са практикуването на упражнения, здравословното хранене, избягване на стресогенните фактори.

Редовните упражнения могат да помогнат за намаляване производството на хормоните на стреса и свързаните с тях неврохимикали. Проучванията отдавна са доказали, че упражненията са мощен антидепресант.

Употребата на алкохол за овладяване на стрес е недопустима. Честите срещи с приятели, разходките в природата, извършване на приятни и отпускащи действия, балансът между почивка и работа са ключови фактори в борбата срещу стреса

Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *