ЗНАЧЕНИЕ НА СЪНИЩАТА – Психолог Петър Петров

Каква е причината хората да сънуват и какво означават сънищата са теми вълнуващи човечеството от древни времена. Предлагам ви анализ от психологична гледна точка на най-често срещаните сънища. Дали сънищата са лишени от всякакъв смисъл, дали са резултат от преживяванията през деня или са начин да подредим мислите си и да вземем решения за въпроси, които ни вълнуват са само част от хипотезите, относно сънищата. Petrov_vizitka

„Причината да сънуваме е че така постоянно обновяваме самосъзнанието си и оценката за самите себе си“ – така твърди психологът и автор на два бестселъра за сънищата Иън Уолъс. Сънищата ни помагат да разберем кои сме всъщност, какво искаме и в какво вярваме, от какво се нуждаем истински в будния живот, казва психологът.
В статия на „Индипендънт“ Уолъс изброява деветте най-популярни сънища, които е срещал сред клиентите си и какво най-често са значели. В 30-годишната си кариера той е анализирал близо 200 хиляди сънища.
1. Да те преследват
На първо място – най-често възникващият сън според наблюденията на Уолъс – е да те гонят, преследват или заплашват. Означава че в реалността има проблем, с който искате да се разправите и да разрешите, обаче не знаете как. Това, което ви гони в съня, е собствената ви амбиция да хванете нещата в ръце, а бягате защото знаете, че битката няма да е никак лесна. Дори да изглеждат страшни на живо, целите, които истински ви влекат, си заслужават усилията, напомня психологът.
2. Автомобил извън контрол
Колата и бързото движение насън символизират целеустремеността и желанието ви да постигате траен напредък в посоките, които искате. Ако стабилността на това движение се разклати или напълно изгубите контрол над управлението, това означава, че в будния си живот вероятно се притеснявате от пречките и бавните участъци по пътя. Съветът на психолога е да не приемате задачите „на живот и смърт“ и да се доверите на инстинктите си да изберат най-добрия маршрут.
3. Да падаш
Да падаш или пропадаш насън според Иън Уолъс може да се тълкува като страх от провал в будния живот. Обикновено това се присънва, когато хората са твърде вкопчени и фиксирани върху един конкретен проблем или задача в реалността. Ако често падате насън, опитайте да не се притеснявате толкова да загубите контрол и някой път оставете нещата сами да се наредят, за да се убедите, че е възможно, съветва специалистът.
4. Да летиш
Да полетиш насън е точно обратният сценарий на това да падаш. Означава, че сте успели да се освободите от нещо, което досега много ви е тежало и ви е задържало. Човек може да „полети“, например ако е взел тежко решение и е уверен в избора си, колкото и да е бил труден, или пък е успял да превъзмогне загуба, да се примири и освободи от някакво външно или вътрешно ограничение.
5. Да си неподготвен за изпит
Изпитът е инструментът, чрез който оценяваме уменията и знанията си, затова когато насън не можете да минете изпит или се чувствате неподготвени, това означава, че сте недоволни от представянето си в реалния свят, казва Уолъс. Решението да успокоите съзнанието си е вместо да подлагате под въпрос уменията си, да изтъкнете сами пред себе най-силната си черта и да мислите за нея всеки път, когато съмнението се прокрадва.
6. Да се озовеш гол на публично място
Дрехите ни представляват пред останалите хора – подбираме ги така, че да създават определен образ за нас. Да си гол сред облечени хора означава, че нещо ново в ежедневието ви ви кара да се чувствате особено уязвими или разобличени. За да се почувствате по-комфортно с това нещо, каквото и да е то, бъдете откровени с хората около вас, дори да се иска кураж и преживяване на доза срам.
7. Не можеш да намериш тоалетна
Тоалетната е свързана с базови нужди, затова като метафора насън се асоциира с личните потребности и желания на човек. Да не можеш да намериш мястото където да осъществиш нуждите си, означава че в будния живот трудно изразявате или осъзнавате какво ви е необходимо. Това подсказва, че е време за вглеждане навътре. Разбира се, понякога сънят може да е свързан и с чисто физиологични потребности.
8. Да ти падат зъбите
Според психолога Иън Уолъс, зъбите и усмивката са символ на самоувереността, затова щом изпадат, човек е изгубил или разклатил самочувствието и силата си в будния живот. Съветът на специалиста е вместо да позволявате на спънките да отнемат самоувереността ви, приемайте ги като предизвикателства, в които трябва да победите.
9. Да откриеш непозната стая в дома си
Стаите на къщата в сънищата са метафора за различни черти от характера на човек. Ако откриете насън съвсем нова, невиждана досега стая в дома си, който досега сте смятали, че познава добре, това означава, че може би откривате нов талант или силен порив у себе си, който искате да последвате. Колкото повече нови умения развивате, толкова повече стаи ще откривате насън, казва Уолъс.
Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *